vineri, 12 iulie 2013

Cand s-a nascut muzica rock? (2)

Noul tip de muzica, rock and roll, s-a impus incepand cu anul 1948 , gratie impletirii dintre sound-ul diferitelor grupuri etnice americane din diverse parti ale SUA de pe parcursul celui de-al doilea razboi mondial. Un nou tip de ritm si melodicitate si-a facut loc indeosebi prin radio, parcarile auto ale marilor autostrazi si barurile cu jukebox. Era vorba despre o juxtapunere intre formele muzicii albe si negre, a celei country, si  a genului  "rythm and blues" ce se raspandise coplesitor dincolo de locul ei de nastere, Detroit. Atunci cand muzica "alba" pop a interferat la inceputul perioadei postbelice cu "rythm and blues" a aparut pe lume un straniu si magnific copil numit rock and roll.

Rock and roll-ul a avut mai multe moase. Cea mai redutabila dintre ele a fost ghitara electrica, aparuta pe piata in 1948, a ghitarei gratie lui Leo Fender. Numit "Broadcaster", acest instrument muzical nu era nici ieftin, dar nici scump, costand circa 170 de dolari la inceputuri, pentru a ajunge a fi cumparat cu 1.500 de dolari in 2008. Redenumita "Telecaster", ghitara electrica a lui Fender a devenit curand mai mult decat un accesoriu preferat al cantaretilor de jazz si a unor formatii clasice ce i-au descoperit imediat marele potential.

Desi Fender a ajuns in anul 1992 printre monstrii sacri ai acestui gen muzical (Rock and Roll Hall of Fame), nimeni nu stie cu certitudine cand si cine a inventat cea dintai ghitara electrica. Leo Fender a creat numeroase alte tipuri de ghitare, dar Broadcaster si ruda sa apropiata, Stratocaster, au ramas instrumentele electrice cu corzi preferate de muzicieni ca Buddy Holly, Jimi Hendrix, Eric Clapton, precum si alti celebri rockeri ai zilelor noastre.

O alta inventie din anul 1948 ce a contribuit la nasterea si raspandirea rockului a fost cea a specialistilor de la Columbia Records, ce au scos pe piata discul de pick-up (phonograph) de 12 inch (30,5 cm). Discurile anterioare se foloseau la 78 turatii pe minut, cuprinzand un material sonor de numai 8-10 minute. Noile discuri de 30,5 cm rulau pe o turatie mai mica, putand cuprinde mai mult de o ora si jumatate de muzica pe fiecare parte, permitandu-le astfel cantaretilor sa isi exprime pe larg albumele.

O a treia majora inventie din 1948, la fel de importanta ca si chitara electrica, ce a avut un aport deloc neglijabil asupra ascultatorilor noii muzici rock and roll, indiferent in ce loc se gaseau, a fost tranzistorul, patentat de cercetatorii de la Bell Labs John Bardeen, Walter H. Brattain, si William B. Shockley. Tranzistorul a dat deoparte vechile si greoaiele radiouri si televizoare cu tuburi de vacuum din acea vreme. Cativa ani mai tarziu a iesit in productie de serie radioul cu tranzistori, mai cu seama prin intermediul companiei japoneze Sony.

Foarte ieftine, portabile, aceste radiouri au facilitat mai cu seama popularizarea muzicii rock. Poate pare cumva straniu sa discutam despre nasterea  rock and roll-lui in asociere cu aceste progrese ale tehnologiei, dar fara ele, aceasta noua, vibranta si insiduoada muzica nu avea cum sa castige atat de repede teren, mai ales fata de inversunata opozitie a unor lideri politici si religiosi din anii 50.



Articole din acelasi domeniu pe blogul "Muzica rock":

Cand s-a nascut muzica rock? (1) | Tennessee Waltz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rammstein - Muzica si biografie (I)

Rammstein este o formatie germana apartinand stilului muzical Neue Deutsche Härte. Format in anul 1994, grupul ii cuprinde pe Till Lindemann...